• Standaard

Groente en fruit

  • Verse groenten kunt u zowel rauw als gekookt onbeperkt gebruiken mits u geen zout toevoegt. Groenten uit blik of pot bevatten wel zout. Aan diepvriesgroenten is geen zout toegevoegd, met uitzondering van groenten als spinazie á la crème of rodekool met appeltjes of Mexicaanse groentemix
  • U kunt het beste geen groentebinders gebruiken. Deze bevatten zout. In plaats hiervan kunt u het groentenat binden met aardappelmeel, bloem of maïzena. Hierbij voegt u geen zout toe.
  • Groente kunt u ook afmaken met een klontje ongezouten margarine of halvarine. Rauwe groentes hebben meer smaak dan wanneer ze gaar gemaakt worden door middel van bijvoorbeeld koken. Zout hoeft niet toegevoegd te worden.
    Rauwkostsalades kunt u aanmaken met dressings, als;
    • Azijn, water, olie (met een smaakje, bijvoorbeeld citroenolie), zoutarme mosterd, dille en peper
    • Kwark met citroensap, paprikapoeder, een lente uitje en peper
    • Kwark met verse peterselie, citroensap
    • Kwark met stukjes vers fruit.
  • Groente blijft smaakvol en rijk aan vitamines wanneer u het kort in weinig water kookt of wanneer u een stoommandje of een stoompan gebruikt. Ook kunt u het in weinig olie roerbakken.
  • Combineer een groente met weinig smaak eens met een groente met veel smaak zoals bieten, boerenkool, spinazie, venkel, peultjes, bleekselderij of bloemkool. Rooster in een droge koekenpan pijnboompitten, zonnebloempitten of sesamzaad en strooi deze over de salade of de gekookte groente.
  • Een aantal groentesoorten kunt u prima in de magnetron bereiden, bijvoorbeeld broccoli in roosjes. Ze blijven mooi groen en lekker knapperig als u de roosjes in een schaal naar binnen rangschikt en de stelen naar buiten.
  • Voorbeelden van kruiden die lekker zijn in groenten: dille, karwij, komijn, koriander, munt,lavas, peterselie en tijm.
  • Voorbeelden van specerijen die lekker zijn bij groenten: nootmuskaat en peper. Kruidnagel en laurier zijn lekker in rodekool.


Terug naar de keuzes