• Standaard

Zuurvlees (Limburgs)

Recept voor 4 personen

Ingrediënten

  • 1 kg mager rundvlees of lamsbout, wild of tam konijn, haas
  • 200 gram (4 middelgrote) uien
  • 0,7 liter azijn
  • mespuntje peper
  • 1 eetlepel kruidnagels
  • 5 laurierblaadjes
  • ½ eetlepel suiker
  • 250 gram natriumarme ontbijtkoek
  • 1 eetlepel (25 gram) appelstroop
  • vloeibare margarine

Marineren:

  • Neem een ruime pan, giet hierin een fles azijn (0,7 l.) voeg eenzelfde hoeveelheid water toe, doe hierbij een halve eetlepel suiker
  • Leg het vlees in deze marinade (het vlees moet geheel onderstaan)
  • Strooi hier overheen
    • een mespuntje peper
    • 1 eetlepel kruidnagels
    • 5 laurierblaadjes
    • 4 middelgrote gesnipperde uien
  • Laat dit mengsel 2 dagen in de koelkast staan

Goed afdekken met deksel en plastic folie i.v.m. geur van azijn en uien

Bereiden:

  • Neem na 2 dagen het vlees uit de marinade en laat het in een vergiet uitlekken, doe ook de marinade door het vergiet
  • Bewaar de uien, doe de laurierblaadjes weg
  • Zet de gezeefde marinade in een pan op het vuur
  • Brokkel in de marinade 250 gram natriumarme ontbijtkoek en voeg 1 eetlepel appelstroop toe
  • Verwarm dit mengsel onder geregeld roeren om aanbranden te voorkomen (niet laten koken!)
  • Verhit vloeibare margarine in een braadpan en braad het vlees rondom bruin
  • Voeg de uien toe en laat ze even meebraden
  • Giet het marinademengsel erbij, plaats een deksel schuin op de pan en laat het geheel enkele uren half zachtjes sudderen onder af en toe roeren om aanbranden te voorkomen
  • Het vlees mag lichtelijk uit elkaar vallen in de jus


Zeer smakelijk met patat frites of met gekookte aardappelen met doperwten en/of appelmoes

Bevat per eenpersoonsportie

0,4 gram zout.


Terug naar de recepten